15 May 2015

Ethnic (Bosnian) Offal Recipe (Bumbar / Širden)




This is an old recipe. Last year, during my holiday in Bosnia, I had opportunity to try making this traditional dish. My father ordered a lamb for spit roast (as we Bosnians usually do whenever big family gathering or celebrations take place) and we got internal organs with it as well. Recipe is from book 'Bosnian Cook' (I slightly  changed and adapted it).

Ingredients:
Internal organs of a lamb
(I used hart, lungs and liver)
1-2 linings of internal fat (Caul fat)
4 bay leaves
2 garlic cloves
1 onion
10 black pepper corns
1 tbs 'Vegeta', or any chicken / beef stock powder
1,5 cups rice (cooked in 1,5 cups water)
1 large bunch parsley leaves, chopped
3-4 garlic cloves, crushed
1 tbs 'Vegeta' (chicken/beef stock powder), extra
1 tbs paprika
1 tsp freshly ground black pepper
salt to taste
Method:
Cook all organs (except fat linings) with bay leaves, Vegeta, peppercorns, onion and garlic in 1,5 L of water. Cook rice separately (should be half cooked / still very firm).
Preheat oven to 190*C. Take all organs out of cooking water (reserve it), and mince. Mix really well with rice, parsley leaves, paprika, vegeta, garlic and pepper. Cut internal fat linings (caul fat) into 2 large pieces . Divide mixture in 2, place onto caul fat pieces and fold shaping a parcel . Place parcels into a deep oven dish, folded side down. Pour 2-3 cups of reserved water over it and bake for 20-30 minutes or until fat melted and golden brown.




Ovo je stari recept iz knjige 'Bosanski Kuhar' (Alija Lakisic). Prosle godine (na odmoru u Bosni) sam imala priliku isprobati moje umijece na iznutricama. Tata je narucio jagnje (kao sto to svi Bosanci rade kada su velika porodicna okupljanja ili slavlja u pitanju), sa kojim smo dobili i iznutrice. Recept sam blago promijenila i adaptirala nasim potrebama. Originalni recept cu u potpunosti prenijeti na kraju ovog posta.
Sastojci:
Unutrasnji organi jagnjeta
(ja sam koristila srce, jetru i pluca)
1-2 trbusne 'maramice'
4 lista lovora
2 cena bijelog luka
1 crveni luk
10 zrna crnog bibera
1 K Vegete (ili slicno)
1,5 solja rize (skuhane u 1,5 solju vode)
1 veca veza persunovog lisca, sjeckana
3-4 cena bijelog luka, protisnuta
1 K Vegete
1 K crvene paprike
1 k svjeze mljevenog crnog bibera
so prema ukusu
Nacin:
Skuhajte unutrasnje organe (samo ne maramicu) u 2 l vode sa lovorom, biberom, oba luka i Vegetom. Skuhajte rizu posebno; treba biti upola skuhana i ostati jos cvrsta.
Ukljucite rernu na 190*C.
Izvadite organe iz vode (sacuvajte je) i sameljite. Pomijesajte sa rizom i ostalim sastojcima. Dobro promijesajte. Izrezite maramicu na 2 dijela. Na svaki dio stavite pola punjenja i zamotajte u loptu. Slazite u dublju vatrostalnu posudu/tepsiju, sa zavijenom stranom na dole. Zalijte sa 2-3 solje vode u kojoj ste kuhali organe. Pecite 20-30 minuta ili dok se mast ne otopi i ne postane zlatno-zuta.

Evo i originalnog recepta:

Bosanski Širden 
"Uzmi jagnjecu bijelu i crnu dzigericu,operi ih i metni da se kuhaju u slanoj vodi. U medjuvremenu skuhaj pola solje pirinca sa jednom soljom vode.
Tada isprigaj glavicu sitno rezanog crvenog luka na kasicici masti i na taj luk dodaj kuhane dzigerice, koje si sitno isjeckala i sve malo preprigaj, onda saspi kuhani pirinac, ulij 3 jajeta, metni soli, bibera, persunova lista i 3 cesna sitno sjeckanog bijelog luka. Sve izmijesaj i saspi u jagnjecu maramicu, uvij maramicu da nadjev ne ispada, metniu podmazanu tepsiju i peci u rerni. Kada je lijepo porumenio, serviraj topao."



11 comments:

  1. Uh, iznutrice izbjegavam u širokom luku, ali znam kome bi se ovo jako svidjelo, pogotovo zato što je stari recept

    ReplyDelete
  2. Nisam ovo nikad probala, ali cijenim tradicionalne recepte, bravo za održavanje tradicije!

    ReplyDelete
  3. Bravo za održavanje tradicije! :-) Izgleda jpredivno i ako ukusno.

    ReplyDelete
  4. Čula sam za ovo jelo, ali nikad nisam probala, doduše jagnjetinu i ne jedem, ali bi moj muž to sigurno probao, jer obožava jagnjetinu.Treba se tradicija održavati.

    ReplyDelete
  5. Interesting dish! I like discovering traditional dishes that unique and interesting :)

    ReplyDelete
  6. Nisam nikada probala jesti, ali sam vidjela kada se pravi. Vjerujem jako ukusno.

    ReplyDelete
  7. Stari recept, moja mama je to pravila, ali sam ja bila veliki gnjavator po pitanju jela, u to doba, pa nisam voljela to da jedem. Godinama nisam vidjela ovo jelo, sad me podsjeti na djetinjstvo!

    ReplyDelete
  8. wow..that took patience and skill! Well done, Jasna.

    ReplyDelete
  9. Jedino na ovaj nacin mogu jesti dzigericu ali nisam odavno. Super recept. Nisam ovdje nasla maramicu za kupiti znaci nema druge nego se spremiti na put kod tebe:)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...