15 July 2011

Parisian Pastry



Evoking my memories from Paris...

Ingredients:
1 sheet of puff pastry (25X25cm)
8 teas jam
1 teas corn flour
icing sugar for sprinkling
(or Nutella, thick custard...for filling)
Method:
Take the dough out of freezer, and let it defrost.
Mix jam and cornflour well, heat in microwave oven until start bubbling. Let it cool.
Divide puff pastry into 8 equal pieces. Cut surface of 4 of them, so it represents a 'mesh' (2 rows of 2 cm cuts with a space of 1 cm; In between those cuts, from middle to middle make another row of cuts). Use pastry cutter for 'mesh' effect if you got it.
On whole pieces of dough put some of thickened jam: place 'meshed' part, press the edges with your fingers.
Bake 10 min, on 200*C; dust with icing sugar and enjoy!




Pariška peciva

...evociranje sjecanja na 3 dana u Parizu

Potrebno:
1 list lisnatog tijesta (25X25cm)
8 kasicica dzema po zelji
1 kasicica gustina
malo secera u prahu
(ili Nutela, gusci puding...za punjenje)
Priprema:
Izvadite tijesto iz zamrzivaca, ukoliko takvo koristite.
Pripremite nadjev za peciva: dzem i gustin pomijesajte, pa ga ‘zgusnite’ . Dovoljno je da kratko prokljuca (mikrovalna ili na ‘vatri’). Ostavite hladiti! U medjuvremenu podijelite lisnato tijesto na 8 jednakih dijelova. Jednu polovinu svakoga dijela narezite na ‘mrezu’ – napravite proreze 2 cm dugacke, sa razmakom od 1cm. Treba da dobijete 2 reda proreza. Izmedju tih proreza (od srede do srede), narezite druge – tako kada tijesto blago rasirite dobijete efekat mreze. Pri tome pazite da ivice tijesta ne prorezete!
Na citavi dio tijesta nanesite po malo gustog dzema, pa preklopite sa narezanom polovicom. Krajeve pritisnite prstima.
Pecite na 200*c 10-ak minuta.
Pospite secerom u prahu i uzivajte!
Posluživanje
Ovakva brzinska peciva mozete puniti guscim pudingom, Nutelom…
Najbolje ih je konzumirati dok su jos topli.

10 comments:

  1. Ovo ti je fenomenalno. Prvo sam mislila da se mreža radi s onim valjkom koji seče, videla sam da ga Lana ima, a ono ručno. Super ideja. Ovoo sa džemom i gustinom je odlično. Ne bi se setila da uzmem džem već bi voće ukuvavala.

    ReplyDelete
  2. Kako je ovo dobro, pogotovo onako mlako!!! A gdje su fotke Pariza???

    ReplyDelete
  3. Odlicno..ovo je savrseno.Prvo hrskavo a onda se razlije dzem.Mmm.Ja ovo jedem kad je jos vru'e:)

    ReplyDelete
  4. @ Melrose
    Nisam mislila da bi slike bile aktuelne, jer se putovanje desilo 2007 (mozda u jednom od narednih postova o Francuskoj kuhinji).
    Za dorucak u hotelu smo imali ovakva peciva...definitivno se svi podsjetimo tih 3 dana svaki put kada ih pravim.

    ReplyDelete
  5. Are delicious and very pretty incredible, greetings and hugs.

    ReplyDelete
  6. Ajme meni, ovo bolje da nisam vidjela. Uh, tako bih rado pojela par komada.

    ReplyDelete
  7. Uh, kako je to finoooo. Baš lep recept, a i ono uputstvo za seckanje će mi poslužiti - hvala:)))

    ReplyDelete
  8. Jako fino, ma prefino,...., jako volim lisnato tijesto sa nekom marmeladom, a u ovoj izvedbi i sa "mrežicom" osim što je ukusno i prekrasno izgleda !

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...